20 Ekim 2008 Pazartesi

futbol drilleri futbol eğitim videoları futbol haberleri futbol eğitim cdleri futbol bilgileri antrenman bilgisi ve daha futbolla ilgili aradığınız he

futbol drilleri
futbol eğitim videoları
futbol haberleri
futbol eğitim cdleri
futbol bilgileri
antrenman bilgisi
ve daha futbolla ilgili aradığınız herşey burada

kısacası futbol eğitim sitesi

www.futbolbilim.com

giriş için tıklayınızzzzzzzzz





by mehmet göktepe

BAYAN FUTBOLU

BAYAN FUTBOLU

"Mehmet GÖKTEPE"

Bayanlar her yerde olduğu gibi, futbolda da tarih boyunca ayrı tutulmuşlardır. Kendi cinsleri ve özellikle karşı cinsleri tarafından garip karşılanan bayan futbolcular daha çok Afrika, Amerika(kuzey ve güney), Asya ve Avrupa da bu ayrımcılığı yaşamışlardır. Bu önyargılı yaklaşımlardan dolayı bayan futbolu üst seviyelere ulaşmakta geç kalmış, özellikle erkeklerin bu aşağılama derecesindeki tutumları yüzünden bayanlar daha feminen ve hırçın olmak zorunda kalmışlardır. Bayanların toplumda sosyal rolleri belirli tutularak kısıtlanmaya çalışılmıştır. Bayanlar genelde ev hanımı, anne ve bakire kız statüsünde tutulmaya çalışılmıştır (Hong, Fan, 2004). Ne var ki, bayan futbolu bazı ülkelerde sosyolojik, kültürel, ailevi ve ekonomik durumların zorluğu nedeniyle gelişmemiştir (Thomas, A. Mark, 2003).

Futbol oyununun sadece erkeklere ait olduğunu düşünenler, bayanların sosyal-psikolojik-ve fizyolojik yapılarının futbola uygun olmadığını savunmaktadırlar. Aslında bu düşünce kadın ve erkeğin sosyal rolleri ve gelenekler konusunda muhafazakar tutumlardan kaynaklanmaktadır. Fakat bayanlar futbolu ile ilgili çalışmalarda fizyolojik, psikolojik, ve sosyal açıdan bayanların futbol oynaması için bir sorun olmadığı görülmüştür ( Günay, Yüce, 2001).

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde sayıları az olmayan genç kız ve bayanların anlamlı bir şekilde futbol aktivitelerine katılımı, liglerin düzenlenmesi; Avrupa ve Dünya şampiyonalarının yapılması, Olimpiyatlarda tam madalyalı spor olması, bayanlar arasında futbola olan ilgiyi artırmaktadır (Önver, 2002).

Bayan Futbolunun Dünyadaki Gelişimi

Bayanlar organize futbolu en az erkekler kadar uzun süredir oynamaktadırlar. Bayanların 12. Yüzyıl İngiltere'sinde avam oyunlarına iştirak ettikleri bilinmektedir. Organize olmuş oyunlar 18. Yüzyıl İskoçya'sına kadar geri gitmektedir. Bu zamanda evli ve bekar bayanlar arasında maçlar olur seyirci sayısı 10 binleri bulurdu (Önver, 2002).

İlk bayan futbol kulüpleri, 1890'lı yıllarda Londra'da kurulmaya başlandı. Londra'a Preston dan bir takım büyük bir ün kazanmış ve üstün bir takım olmuştur. 1902'de preston takımı Amerikaya New Jersey, New York ve Boston takımlarıyla maçlar yapmak için yola çıkmış, bu maçlardan sonra İngiltere deki futbol birliği bayan futbol kulüplerini kabul ederek destek vermeye başlamıştır (Rachel, 1998).

O zaman ki "altın çağ" 1921 de bitme noktasına geldi. Çünkü İngiliz futbol birliği bayanların futbol oynamasını adeta yasakladı. Onlara çok az oynayacak alan bırakmıştı (Önver, 2002).

İngiltere de bu yasağın kalkmasıyla, büyük başarılara imza atan Dick and Kerr Ladies bayan futbol takımı büyük bir çoğunluğun desteğini arkasına alarak, uluslararası turnuvalara katıldılar. İlk olarak kral gibi Karşılandıkları Fransa'yı ziyaret ettiler. Sonra 1922 de, Kanada ve Amerika'yı turladılar. Amerikanın bayan takımı yoktu. Bu nedenle Amerika liginde oynayan erkek oyuncuları kendileriyle oynamaları için ikna ettiler. Turlarını böylece devam ettirmeyi başardılar. İngiltere'deki ve İskoçya'daki Profesyonel erkek oyuncularıyla oynadıkları 9 maçın 3 ünü galibiyet 3'ünü beraberlik ve 3'ünü yenilgiyle sonuçlandırdılar (Stefan, Andrew, 2006).

1930 ve 1940'lı yıllarda Avrupa ve Amerika'da bayan futbolunun popüleritesi azalmaya başlamıştır (Rachel, 1998).

1957 yılında Almanya da resmi olmayan bir şampiyona düzenlendi. 1960'lı yıllarda doğu Avrupa'daki komünist ülkeler bayanları, spora katılmaları için teşvik ediyordu. Bunların içinde futbol da vardı (Önver, 2002).

1971 yılına kadar 34 ülkede organize futbol maçları oynanıyordu.1970'de Alman Futbol Birliği ( DFB) kızlar ve kadınların futbol oyununa üye olabileceklerini ve birlikte topluluk oluşturabileceklerini kabul etmiştir. O zaman yaklaşık bin kız ve kadın 11 bin kulüp takımı içinde organize edildi (Önver, 2002). 1970-1980'li yıllarda Olimpiyat gelişim programı sayesinde her yıl 15 bin sporcu, bayan futbol takımlarına girmektedir. Birçok ülkede bazı büyük takımlar bünyelerinde güçlü bayan futbol takımları kurarak, bayan futbolunun gelişimine büyük katkı sağlamışlardır. 500'ün üzerinde üniversite bayan futbol takımı kurarak uluslararası şampiyonalarda bulunmuşlardır. Ama yine de bayan futbolu bu kadar çabaya rağmen hala en düşük seviyede ve bunu geliştirmek içinde hala birçok kampanya sürmektedir (Lissa, 1998).

1980'lerde Avrupa ülkelerinin bayan futbol kulüplerindeki sayısal artış bu ilerlemede ilk adımdı. Örneğin Bayan Futbol kulüpleri 1980 -1991 yılları arasında 188 den 321 sayısına yükselmiştir (Thomas, A. Mark, 2003).

Bayan futbolunun orjini Avrupa olmasına karşın Amerika ve Afrika kıtası ve İspanya bu konuda çok atak yapmıştır. Bunun sosyolojik ve sportif birçok nedeni arasında önemli olanlardan biri, bayanların da aktif olma isteğidir. Ve bu onları bu spora yönlendirmektedir (Kızılet, 2003).

Amerika'daki televizyon kanallarının zamanla Dünya'daki şampiyonaları kanallarında göstermeye başlamasıyla insanlar milli takımlarını görüp destekleme şansı bulmuşlardır. Bu şekilde maçların televizyondan yayınlanmaya başlaması birçok genç kızın, kendisini bir gün milli takım formasını giyerken hayal etmeye başlamasına neden olmuştur. Onların belki de ne yıllar önce kurulan milli takımlarından ne de yıllar önce arka bahçelerinde futbol oynamaya terk edilmiş kızların durumundan haberleri vardı (Lissa, 1998).

Brezilya'da Coca - Cola firmasının sponsorluğunda 1997 yılında profesyonel bir lig kurulmuştur. Avustralya'da 1984 yılında 4711 olan oyuncu sayısı 1999'da 58 bin olmuştur. 1996 -1997 sezonunda 6 takımdan oluşan ulusal bir lig kurulmuştur. Avustralya kupası bu yıllarda üçüncü kez oynanmıştır. Japonya'da 1988'de Japon futbol birliğinin kurulması ile 9647 oyuncu kayıt oldu, bayan takımlarının sayısı 470'i buluyordu. Japonya'da L ligi adında 8 takımdan oluşan bir profesyonel lig de bulunmaktadır. Norveç ve İsveç'te profesyonel seviyeye yakın yan profesyonel ligler bulunmaktadır. Afrika kıtasında zenci ırkın erkeğe tanıdığı adale yapısı daha başarılı olmalarını sağlamaktadır. Afrika'da bayan futbolunda en kuvvetli takımlar Nijerya ve Gana takımlarıdır (Önver, 2002).

Toplam nüfusu yaklaşık 4.500.000 olan Norveç'te bayan futbolcu sayısı 84.000'dir. Almanya'da 900.000 civarında, Birleşik Amerika'da 2 milyon civarındadır. 1997 yılında İsveç'te toplam 200.000 oyuncu kaydedilmiştir. Onların 4000 tanesi kadındır. İsveç'te ikinci en büyük spor branşı bayan futboludur (Kızılet, 2006).

1991 yılına kadar 65 ülke bayan takımlarını kurmuşlardı. 1991 yılında Çin'de düzenlenen ilk Bayanlar Futbol Dünya Kupasıyla, bayan futbolu uluslararası düzeyde yer edinmiştir. Bu Şampiyonayı toplam 510 bin kişi tribünlerde izlemiş, maç başına seyirci ortalaması ise 19.615 olmuştu (Thomas, A. Mark, 2003).

Günümüzde erkeklerinki gibi her 4 yılda bir yapılan Bayanlar Dünya Şampiyonasının ikincisini 1995 yılında Norveç kazanmıştır (Önver, 2002).

Bayan futbolu, 1996 Atlanta Olimpiyatlarında tam madalyalı spor branşı oldu. Amerika ve Çin arasındaki Olimpiyat finali 80 bin taraf izlemiştir (Önver, 2002).

1999 yılında üçüncüsü düzenlenen Dünya Kupası, bayan futbolunu haritadaki yerine koydu. ABD de düzenlenen kupaya çok miktarda medya organizasyonu yer verdi. 90 bin seyirci finali izledi. Bu sayı 1998 erkekler Dünya Kupası finalindeki seyirci sayısından fazlaydı. ABD, Çin'e karşı tekrar şampiyonluğu kazandı. 40 milyondan fazla seyirci maçı televizyonda izledi. Bu rakam NBA ve NHL finallerindeki sayıdan fazladır (Önver, 2002). 2003 yılında Çin'de düzenlenmesi planlanan kupa, salgın hastalık sars yüzünden Amerika'da yapılmıştır. Kupayı Almanya kazanmıştır. 2007 yılında Çin'de düzenlenen son kupanın sahibi yine Almanya olmuştur. 2011 yıllında altıncısı düzenlenecek Bayanlar Futbol Dünya Kupasının ev sahipliğini son iki kupanın sahibi Almanya yapacaktır.

İlki 1984 yılında düzenlenen Avrupa bayanlar futbol şampiyonasında İsveç şampiyon olmuştur. Avrupa şampiyonasının sonuncusu 2005 yılında İngiltere'de düzenlenmiş, finalde Norveç'i 3-1 yenen Almanya şampiyon olmuştur. 2009 yılındaki Avrupa Şampiyonası ise Finlandiya'da yapılacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, gençler arasında yapılan bir ankette " favori sporcunuz kimdir" sorusuna verilen cevaplarda, ABD milli takım oyuncusu Mia Hamm, Michael Jordan'dan sonra en yüksek oyu alarak, Vince Carter, Tiger Wods ve Kobe Byrant gibi NBA yıldızlarını geride bırakmıştır (Önver, 2002).

Mia Hamm, çoğu zamanını Amerika'nın küçük yerleşim yerlerinde bayan futbolunu anlatmaya ve tanıtmaya çalışmaktadır (Lissa, 1998). Amerika'da yaz futbol okullarının % 40'ını kızlar oluşturmaktadır. Böyle fırsatlar sayesinde kızlar çevredeki ayrımcılıktan kurtulmaktadır. Sosyal çevrenin desteğiyle bir çok lig kurulmakta ve bir çok sporcu müsabakalarla kendilerini geliştirmektedir (Lissa, 1998).

Bayanların futbol aktivitelerine katılımının artması, erkek futbolunun bayan futbolunun önüne geçtiğini düşünenlerin yanılmalarına neden olmuştur (Thomas, A. Mark, 2003). Bayan futbolu son yıllarda imaj değiştirmekte olup, hem bayan futbolcuları hem de futbolu güzelleştirmektedir. Amerikalı ünlü bayan futbolcu Mia Hamm'in reklamlardaki uzun parlayan saçları buna bir işarettir. Futbolcu olmak, bayan olmamak anlamına gelmez. Dünya'da sezondan sezona maçtan maça sahada birlikte mücadele veren bayan futbolcular, kadınlara ve genç kızlara şunu inandırmayı başarmışlardır. futbolcu olmak daha güzel bayan olmaya yardım etmektedir (Lissa, 1998).

Bayan Futbolunun Türkiye'deki Gelişimi

Türkiye'de bayan futbolunun başlangıcı 1971 yılında İstanbul Kız Futbol Takımının kurulması ile başlamıştır (Kızılet, 2006). 1982 yılında firma bazında kurulan "Dinarsu bayan futbol takımı" ile ivme kazanan bayan futbolu, 1993 yılında lige katılan 16 takım, 4 gruba ayrılarak, 1. olan takımlar yarı final oynadılar. Yarı finali kazanan Acarlar ve Dinarsu bayan futbol takımları, Türkiye Şampiyonası finalini, Ankara'da Başbakanlık Kupası maçından önce oynadılar. Dinarsu şampiyonluğuyla sonuçlandı. 1994-1995 yılında bu kez 22 takımın, 4 gruba ayrılarak katıldığı lig düzenlendi (Acar, 1995). Dinarsu, ligden çekildiği 1998 yılına kadar bayanlar futbolunda rakipsizdi (Hürkan, 2003). 2000-2001 futbol sezonunda düzenlenen Türkiye deplasmanlı bayanlar futbol birinci liginde toplam 12 takım mücadele etmiştir(Kızılet, 2006).

Bayan futbolu, belli bir gelişim sürecinden sonra çeşitli finansal, idari ve sosyal sorunlar sonucu düşüşe geçmiş. Mevcut kulüpler arka arkaya kapanmış ve bu sürecin sonunda 2003 yılı itibariyle bayanlar futbol ligi durdurulmuş ve Milli takım faaliyetleri askıya alınmıştır. 2005 yılına kadar federasyonun düzenlediği turnuvalarla devam eden bayan futbolu (Tokdemir, 2005), 2005 yılında 19 yaş altı futbolcuların oynadığı ve 8 takımın katıldığı mini bir turnuva ile yeniden canlandırma çalışmalarına başlanmıştır. (Kızılet, 2006). Bu turnuvada şampiyon Ankara Gazi Üniversitesi Spor Kulübü olmuştur. Bu turnuva sonunda U19 bayan futbol milli takımı kurulmuştur.

2005-2006 futbol sezonunda, 15 takımın katıldığı ve 3 grup olarak oynanan deplasmanlı bayanlar ligi kurulmuştur. Bu ligde 1987 ve daha küçükler oynayabilmektedir. Bu ligin sonunda şampiyon olan takım Ankara Gazi Üniversitesi spor kulübü olmuştur. 2006-2007 futbol sezonunda 16 takımın katılımıyla ve yaş sınırlamasının büyütülmesiyle, büyükler kategorisi bayanlar futbol ligi düzenlenmiştir. Bu ligde şampiyonluğu kazanan takım yine Ankara Gazi Üniversitesi spor kulübü bayan futbol takımı olmuştur. Ayrıca bu yıl içinde yıldızlar kategorisi turnuvası da düzenlenmiştir. 2007-2008 futbol sezonunda bayanlar futbol ligi büyükler kategorisi 25 takımın katılımıyla düzenlenmiş ve şampiyon son iki yılda olduğu gibi yine Gazi Üniversitesi bayan futbol takımı olmuştur. Ülkemizde bayan futbol ligi, Türkiye Futbol Federasyonu Amatör İşler Departmanlığına bağlıdır. 2005 yılında ülkemizdeki lisanslı bayan futbolcu sayısı 300 iken, 2007-2008 futbol sezonunda bu sayı 500-600 civarındadır. Bu da ülkemizde bayan futbolunun çok yavaş gelişim gösterdiğinin kanıtıdır.

Ülkemizde 2005 yılında üniversiteler arasında düzenlenen salon futbol maçlarının başlaması ve her yıl düzenli şekilde devam etmesi, 2006 yılında üniversiteler arasında düzenlenen plaj futbol maçlarının başlaması, 2006 yılında ilköğretimde yıldızlar kategorisi bayan futbol maçlarının başlaması, 2007 yılında hem ilköğretim hem de liseler arası bayan futbol maçlarının düzenlenmesi, bayan futbolunun gelişiminin hızlanmasına ve kızlarımızın futbola olan ilgilerinin artmasına neden olmuştur.

Bayan futbol milli takımı; İlk olarak 1995 yılının Ağustos ayında, Kızılcahamam'da 30 kişilik aday kadrosu ile çalışmaya başlamıştır (Önver, 2002). Türkiye, erkeklerde olduğu gibi bayanlarda da ilk maçını İstanbulda Romanya'ya karşı oynayıp, 8 eylül 1995'de Bayrampaşa stadında 8-0 yenilmiştir(Hürkan, 2003). 1995-1997 yılları arasında 4. Bayanlar Futbol Avrupa Şampiyonası grup eleme maçlarına katılmıştır. Yeni ve deneyimsiz olması nedeniyle grubunda galip gelmeden sonuncu olmuştur (Önver, 2002).

2008 itibariyle bayan futbol milli takımlarımızda üç kategori bulunmaktadır.

Bunlar; A milli takım, (U 19) 19 yaş altı milli takımı ve (U 17) 17 yaş altı milli takımıdır. Uluslararası resmi müsabakalarda bayan futbol milli takımlarımızın başarısı bulunmamaktadır. Fakat ülkemizi Şili'de düzenlenen 20. liseler arası futbol şampiyonasında temsil eden, Ankara Kayabayazıtoğlu Lisesi bayan futbol takımı Dünya 3. olmuştur. Ankara takımının teknik sorumluluğunu Mehmet GÖKTEPE yapmıştır.

futbol drilleri futbol eğitim videoları futbol haberleri futbol eğitim cdleri futbol bilgileri antrenman bilgisi ve daha futbolla ilgili aradığınız he

futbol drilleri
futbol eğitim videoları
futbol haberleri
futbol eğitim cdleri
futbol bilgileri
antrenman bilgisi
ve daha futbolla ilgili aradığınız herşey burada

kısacası futbol eğitim sitesi

www.futbolbilim.com

giriş için tıklayınızzzzzzzzz





by mehmet göktepe