28 Ağustos 2009 Cuma

Dünyanın En İyisi

Dünyanın En İyisi


Marta yine Dünyanın en iyi kadın futbolcusu seçildi.

Üçüncü defa FIFA Yılın Kadın Futbolcusu ödülünü alan Marta önümüzdeki sezon Umea'dan ayrılıp Ameika'nın yolunu tutacağını açıkladı. Kulübüne teşekkürlerini iletmeyi de ihmal etmedi tabii ki.

Sonunda konuşulanlar gerçeğe dönüştü ve Amerika'da profesyonel futbol ligi kurma çalışmaları tamamlandı. Normal olarak ilk işleri Marta'yı transfer etmek oldu. (Lyon başkanı Jean-Michel Aulas ne demişti? Brezilyalı oyuncuları transfer edin, Onlar dünyanın en iyileri. http://kombinebilet.blogspot.com/2008/01/lyon-vs-fenerbahe.html) Marta'nın, 5 yıldır formasını giydiği Umea'yı bu uğurda bırakmasına şaşırmamak gerek.

Marta, Umea'yla bir UEFA kupası, 4 lig şampiyonluğu kazanmıştı. Amerika'da da benzer başarıları yakalaması pek de zor olmayacaktır. Tanrı Brezilyalıları bu kadar yetenekli yaratırken acaba diğerlerine haksızlık ettiğini düşünmedi mi hiç?

Benden bir tavsiye: Eğer şimdiye kadar izlemediyseniz, Marta'yı futbol oynarken izlemenin keyfine varmalısınız. Gerçekten harikalar yaratıyor.

Futbol

Futbol,

"Aslıhan KARADAĞ"

Ataerkil düzenin tribünlere izdüşümüdür.
Stadyumlardaki pankartlar, tezahüratlar kadına olan bakışın yansımasıdır.
Kadın cinsinin aşağılanma mabedidir.

Futbol,
Karşı cinsten izole edilmeye çalışılır.
Olmuyorsa, kadın erkekleştirilir

Futbolu sevmeli mi?
Sever misiniz sevmez misin ben karışmam
Ama sevmeli futbolu...
Erkeksel tekelleşmeden kurtarmak için sevmeli,
Dünya düzeninin değiştiğini göstermek için,
Ne bileyim;
Rakı sofrasındaki muhabbet için de olsa sevmeli...

Kadın Gözüyle Futbol

Kadın Gözüyle Futbol

İnsanlar henüz kadın mühendisle çalışmanın şokunu atlatamamışken bir de futbol çıkmıştı piyasaya. Bir arkadaşım "Ofsaytı biliyor musun" diye sordu. Diğeri "Tek cümleyle anlatamaz" dedi. Soruyu soruyla cevapladım. "Siz biliyor musunuz" dedim.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
21 Haziran 2008, Cumartesi

Çalıştığım şirketteki üçüncü veya dördüncü ayımdı. İş arkadaşlarımla yemekhanede yemek yiyorduk. Her yerde olduğu gibi bizim masamızda da konu dönüp dolaşıp futbola gelmişti. Uzunca bir sure futbol muhabbetti yaptık. Eski maçlardan, yenilerden, hakemler konuştuk durduk. Buraya kadar her şey normaldi.

Sonra içlerinden biri "Sen bu kadar şeyi nereden biliyorsun" diye sordu. Futbol bir devlet sırrıdır ya ülkemizde, ancak çok özel kişiler bu konuda bilgi sahibi olabilir. Anlamaz gözlerle bakmakla yetindim. Anlamsız sorulara cevap vermeyi de anlamsız bulurum. Başka bir arkadaşım "Ofsaytı biliyor musun" diye sordu.

"Bence tek cümleyle anlatamaz"

Diğeri daha insaflıydı; "Bence tek cümleyle anlatamaz" dedi. En azından ofsaytı bilme ihtimalimi düşünmüştü ama tek cümleyle anlatamazdım ona göre.

Hayatım boyunca bu soruya o kadar çok maruz kalmıştım ki artık tek cümleyle, üç cümleyle, isteğe göre ofsayt tarifi yapmakta uzmanlaşmıştım. Ama akıllanmıştım da. Kendimi kime neden ispatlamak zorunda hissediyordum? Soruyu soruyla cevapladım. "Siz ofsaytın ne olduğunu biliyor musunuz" dedim. E herhalde biliyorlardı, soruya bak sen! Ne demek istediğimi anladılar mı, hâlâ emin değilim.

Havacılık sektöründe faaliyet gösteren 800 kişilik bir şirkette çalışan tek kadın uçak mühendisiydim. İnsanlar henüz kadın mühendisle çalışmanın şokunu atlatamamışken bir de futbol çıkmıştı piyasaya.

Kadından mühendis de olmazdı

Futbol sohbeti yapan kadınları çok itici bulduğunu söyleyenler, "Benden daha iyi futbol bilen bir kızla hayatta çıkmazdım" diyenler, her şeye rağmen "Kadınlar futboldan anlamaz" diyenler bir yana, "erkek Fatma-delikanlı kız" yakıştırmaları havada uçuşuyordu.

Kadından mühendis olmazdı. Kadın hangar ortamında çalışamazdı. Kadınlar futbol maçı bile izlememeliydi.

Tüm bunları söyleyenler Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden mezun, mühendislik diploması sahibi insanlardı. Olayın eğitim seviyesiyle ne derece ilintili olduğundan ciddi şüphelerim vardı artık. Her sınıftan, her eğitim seviyesinden tüm erkekler aynı görüşteydi. Erkeklerle özdeşleşmiş, erkeklere ait bir dünyada kadınların yeri yoktu.

Futbol benim için bir başkaldırıya dönüşmüştü

Futbol sadece bir oyun değildi benim için. Büyüdükten ve farkındalıklarım arttıktan sonra bir başkaldırıya dönüşmüştü. Futbol izlediğim için televizyondan uzak tutulduğum, garipsendiğim bir toplumda bana dayatılanı değil, kendi istediğimi yapmayı ilk bu oyunla öğrendim.

12-13 yaşlarındaydım, kimseye kulak asmamıştım, futbolu izlemeye/okumaya/oynamaya devam etmiştim. Belki de bu yüzden daha bir sıkı sarılıyorum futbola. Her şeyin üzerinde tutuyorum onu.

"En sinir olduğum şey 'anlamak' fiili"

Türkiye'de kendini futbol konusunda ispatlamış ve ülkenin en iyi futbol bilen kadını Banu Kılıçoğlu Yelkovan'la konuştum geçen gün. Söyledikleri anlamlıydı:

"İnsanlar tabii ki benim futboldan anlayıp anlamadığımı sorguluyorlar ama ben artık ofsayt aşamasını geçtim, onu pek soran yok... En sinir olduğum şey 'anlamak' fiili... Kadınlar futboldan anlamaz diyorlar ya, işte ona ifrit oluyorum... Hayır oraya başka bir fiil koysalar, kadınlar futbolu sevmez, kadınlar futbolla ilgilenmez, vs. o kadar batmayacak. Gerçi genelleme olduğu için yine batar ya, neyse...

"Ama 'Kadınlar futboldan ANLAMAZ' çok absürt geliyor bana... Erkekler futbolu kendi tekellerinde tutmak için çok girift bir şeymiş, çok derinlikliymiş, aman bizim görmediğimiz neler oluyormuş, gibi yansıtmaya çalışıyorlar. Ciddi suratlarla oturup tartışıyorlar falan ama, olmuyor işte... :)))"

Futbol bu dünyadaki en basit oyun olduğu için bu kadar çok seviliyor. Hatta gün geçtikçe teknik anlamda daha da basitleştiriliyor. Bir yandan da gün geçtikçe karmaşıkmış gibi gösterilmeye çalışılması işin ilginç yanı. Ama erkeklere göre kadın beyni bu karmaşanın altından kalkamaz, öyle değil mi? (AK/TK)

19 Ağustos 2009 Çarşamba

TRABZON SPOR İLK KEZ KATILDIĞI ŞAMPİYONLAR LİGİ ELEMELERİNDE SONUNCU OLDU

Trabzonspor 1-2 FK Slovan Duslo Sala 04.08.2009

Trabzonspor 1-2 FK Slovan Duslo Sala

Trabzonspor Bayan Futbol Takımı, UEFA Bayanlar Şampiyonlar Ligi elemeleri D Grubu'ndaki üçüncü maçında Slovakya temsilcisi 'ya 2-1 mağlup oldu. Slovenya'nın Krsko şehrindeki NK Livar Ivancna Gorica Stadı'nda oynanan karşılaşmada Trabzonspor'un golünü Aslıhan Kalyoncu kaydederken, FK Slovan Duslo Sala'nın gollerini 9. dakikada Veronika Sarabokova ve 39. dakika Ivana Bojdova attı. Karşılaşmanın 81. dakikasında Özlem Önder, Trabzonspor adına bir penaltı atışından yararlanamadı.

Gruptaki ilk maçında ZNK KRKA'yı 2-0 yenen, ikinci maçında ise ASD Torres Calcio'ya 9-0 mağlup olan Trabzonspor, FK Slovan Duslo Sala mağlubiyeti sonrası D Grubu'nu dördüncü sırada tamamlayarak UEFA Bayanlar Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.

Takımlar

O

G

B

M

A

Y

P

1. Torres

3

3

0

0

13

0

9

2. Slovan Duslo

3

1

1

1

4

4

4

3. Krka

3

0

1

2

2

7

1

4. Trabzonspor

3

1

0

2

3

11

3

Tarih-Saat

1. Takım

Skor

1. Takım

27.04.2009-15.45

Torres

1 - 0

Slovan Duslo

27.04.2009-20.45

Krka

0 - 2

Trabzonspor

27.04.2009-15.45

Torres

9 - 0

Trabzonspor

27.04.2009-20.45

Slovan Duslo

2 - 2

Krka

28.04.2009-17.30

Krka

0 - 3

Torres

28.04.2009-17.30

Trabzonspor

1 - 2

Slovan Duslo

Genç Bayanlar (U17) Türkiye Şampiyonası Programı ve Statüsü

Genç Bayanlar (U17) Türkiye Şampiyonası Programı ve Statüsü 26.06.2009

Genç Bayanlar (U17) Türkiye Şampiyonası Programı ve Statüsü

2008-2009 Sezonu Genç Bayanlar (U17) Türkiye Şampiyonası 9-12 Temmuz 2009 tarihlerinde 36 takımın katılımı ile 6'şar takımlı, 6 ayrı grup merkezinde oynanacak 1. Kademe müsabakaları ile başlayacak.

Kahramanmaraş, Samsun, Bolu, Yalova, Kütahya ve Eskişehir illerinde oynanacak müsabakalar sonunda gruplarını birinci sırada tamamlayan 6 takım, tarafsız bir grup merkezinde oynanacak finallere katılmaya hak kazanacak.

2008-2009 Sezonu Genç Bayanlar (U17) Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Statüsü

2008-2009 Sezonu Genç Bayanlar (U17) Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Müsabakaları Grup Merkezleri, Tarihleri, Katılan İller ve Takımlar

Yıldız Bayanlar (U15) Türkiye Şampiyonası Programı ve Statüsü

Yıldız Bayanlar (U15) Türkiye Şampiyonası Programı ve Statüsü 25.06.2009

Yıldız Bayanlar (U15) Türkiye Şampiyonası Programı ve Statüsü

2008-2009 Sezonu Yıldız Bayanlar (U15) Türkiye Şampiyonası 3-6 Temmuz 2009 tarihlerinde 30 takımın katılımı ile 6 ayrı grup merkezinde oynanacak 1. Kademe müsabakaları ile başlayacak.

Çanakkale, Zonguldak ve Samsun'da 6'şar takımın, Düzce, Balıkesir ve Adana illerinde ise 4'er takımın katılımıyla oynanacak müsabakalar sonunda grup birincisi olan 6 takım finallerde oynamaya hak kazanacak.

2008-2009 Sezonu Yıldız Bayanlar (U15) Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Statüsü

2008-2009 Sezonu Yıldız Bayanlar (U15) Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Müsabakaları Grup Merkezleri, Tarihleri, Katılan İller ve Takımlar

Bayanlar Şampiyonlar Ligi'nde Trabzonspor'un rakipleri belli oldu

Bayanlar Şampiyonlar Ligi'nde Trabzonspor'un rakipleri belli oldu 24.06.2009

Bayanlar Şampiyonlar Liginde Trabzonsporun rakipleri belli oldu

Türkiye Bayanlar Futbol Ligi'ni şampiyonlukla tamamlayıp, Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanan Trabzonspor'un rakipleri belli oldu.

UEFA'nın İsviçre'nin Nyon şehrindeki merkezinde çekilen sonucunda Trabzonspor, İtalya'dan ASD Torres Calcio, Slovenya'dan ZNK KRKA ve Slovakya'dan FK Slovan Duslo Sala takımları ile eşleşti. Trabzonspor grubu 1. sırada tamamlaması halinde Şampiyonlar Ligi'nde bir üst tura çıkmaya hak kazanacak.

Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Geliştirme Merkezi Bayan Futbolu Geliştirme Yönetmeni Erden Or kura çekimi ile ilgili değerlendirmesinde, "Trabzonspor'un gücü ve oyun biçimi rakiplerini rahatlıkla geride bırakmasını sağlayacaktır. Trabzonspor'un kendi grubunu lider olarak tamamlayıp Şampiyonlar Ligi'nde daha üst seviyelere ulaşacağına inanıyorum" diye konuştu.

Bayanlar 1. Ligi'nde Trabzonspor şampiyon oldu

Bayanlar 1. Ligi'nde Trabzonspor şampiyon oldu 21.06.2009

Bayanlar 1. Liginde Trabzonspor şampiyon oldu

2008 - 2009 sezonu Bayanlar 1. Futbol Ligi şampiyonu bugün oynan karşılaşmalar ile tamamlandı. Ligin son haftasına gelirken Bayanlar 1. Ligi'nde, Trabzonspor A.Ş 45 puanla şampiyon oldu. Şampiyonluk kupası daha sonra duyurulacak bir tarihte Trabzonspor A.Ş.'ye verilecek. Lig'de son iki sırada yer alan Yalıspor ve Zeytinburnuspor bir alt lige düştüler.

Bayanlar 1.Ligi - 18 . Hafta
Tarih-Saat Stat Ev Sahibi Takım Skor Misafir Takım Hakemler
21.06.2009
16:00
BUCA KAYNAKLAR BUCASPOR 3-2 KARTALSPOR
21.06.2009
17:00
HASAN DOĞAN SAHASI ZEYTİNBURNUSPOR 3-4 MERSİN CAMSPOR
21.06.2009
17:30
1 NOLU SAHA GAZİ ÜNİVERSİTESİSPOR 2-1 SAKARYA YENİKENT GÜNEŞSPOR
21.06.2009
17:30
DAVULTEPE MERSİNGÜCÜ CENGİZ TOPELSPOR 0-2 TRABZONSPOR A.Ş.


O G B M A Y AV P
1.TRABZONSPOR A.Ş. 18 15 0 3 41 14 27 45
2.GAZİ ÜNİVERSİTESİSPOR 18 13 1 4 73 23 50 40
3.BUCASPOR 18 13 1 4 67 21 46 40
4.SAKARYA YENİKENT GÜNEŞSPOR 18 12 3 3 50 19 31 39
5.MERSİNGÜCÜ CENGİZ TOPELSPOR 18 9 3 6 45 20 25 30
6.KONAK BEL. 18 6 3 9 32 28 4 21
7.KARTALSPOR 18 7 0 11 47 46 1 18
8.MERSİN CAMSPOR 18 5 3 10 36 40 -4 18
9.YALISPOR 18 2 0 16 21 68 -47 6
10.ZEYTİNBURNUSPOR 18 1 0 17 8 141 -133 3

Bayanlar 1. Ligi 17. hafta programı

Bayanlar 1. Ligi 17. hafta programı
03.06.2009

2008-2009 sezonu Bayanlar 1. Ligi 17. hafta müsabakaları programı açıklandı.
Daha önce 17. haftada oynanacağı açıklanan İstanbul Zeytinburnu Spor-Trabzonspor A.Ş müsabakası, İstanbul Zeytinburnu Spor Kulübü'nün mazereti nedeni ile oynanmayacak olup Trabzonspor A.Ş takımı bu müsabakada 3-0 hükmen galip sayılacak. Daha önce 07.06.2009 tarihinde İstanbul Kartal Stadı'nda saat 17.00'de oynanacağı bildirilen Kartalspor - Mersin Cengiz Topel Spor 1. Lig Bayan Futbol müsabakasında, Mersin Cengiz Topel Spor'un maça gidemiyeceğini bildirmesi nedeniyle, Kartalspor takımı anılan müsabakada 3 - 0 hükmen galip sayılacak.
Bayanlar 1. Ligi 17. hafta karşılaşmalarının programı şöyle:
Tarih-Saat
Stat
Ev Sahibi Takım
Skor
Misafir Takım
07.06.2009 17:00
ATATÜRKSTADI
SAKARYA YENİKENT GÜNEŞSPOR
-
İZMİRBUCASPOR
07.06.2009 14:00
GÜRSEL AKSELSTADI
İZMİR KONAK BELEDİYESPOR
-
ANKARA GAZİ ÜNİVERSİTESİ SPOR

Adana İdmanyurduspor Bayanlar 1. Ligi'ne yükseldi

Adana İdmanyurduspor Bayanlar 1. Ligi'ne yükseldi
07.06.2009

2008- 2009 sezonu Bayanlar 2.Ligi Ekstra Play-off müsabakaları 05-07 Haziran 2009 tarihlerinde Ankara'da oynanan müsabakalar ile sonuçlandı.
Tek devreli lig usulüne göre oynanan müsabakalar sonunda ; G.Antep Gazikentspor'u 2-1, Kırklareli Lüleburgaz Düvenciler Lisesispor'u 3-0'lık sonuçlarla mağlup eden Adana İdmanyurduspor, grup birincisi olarak 2009 - 2010 sezonunda Bayanlar 1.Liginde yer almaya hak kazandı.