22 Şubat 2008 Cuma

BAYAN FUTBOLUNUN TARİHİ


BAYAN FUTBOLUNUN TARİHİ


Futbol senelerdir ve hala erkek sporu olarak görülmekte ama bu düşünce yok olmaya mahkum olacak, nitekim yavaş yavaş yok olmakta, bayan futbolunun gelişmesi ve futbola ilgi duyan bayan sayısının her geçen gün arttığı görülmektedir.
Fifa Bayanlar Futbol Dünya Kupası 10-30 Eylül 2007 tarihleri arasında Çin'de yapılmıştır. 2007 Dünya Bayanlar Futbol Kupasına katılan takımlar Afrika (CAF) * Nijerya * Gana Asya (AFC) * Çin PR (Ev sahibi ülke) * Avustralya * Kore DPR Kuzey ve Orta Amerika (CONCACAF) * Kanada * ABD Avrupa (UEFA) * Norveç * İsveç * Almanya * Danimarka * İngiltere Okyanusya (OFC) * TBA Kazanan (Haziran-Temmuz 2007) Güney Amerika (CONMEBOL) * Arjantin * Brezilya 2007 Fifa Bayanlar Futbol Dünya kupasını finalde Brezilya'yı 2-0 yenen Almanya almıştır.
94 Dünya Kupa’sını televizyonlarda izleyen seyircilerin %10’u bayandır. Bu izlenme oranı 98 Dünya Kupası’nda %45’e kadar çıkmıştır.İtalya ve İngiltere de maça giden kadın seyircilerin sayısı son yıllarda %40 artmıştır.Bu artış Güney Amerika ülkelerinde %60’a dayanmıştır.Arjantin,Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerde bayan seyircilerin, erkeklerden daha fanatik olduğu,İngiltere’de ise kadın amigoların takımlarını desteklemek için ilginç taktiklere başvurduğu,akla hayale gelmeyecek yöntemler uyguladığı görülmektedir.Bir diğer ilginç hadise ise yapılan araştırmalara göre bayanların futbola olan ilgisinin özel hayatlarını olumlu yönde etkilediğini ve futbolun aile yaşantılarının içinde büyük bir rol oynadığını ortaya çıkartmıştır.

Dini otoriteyle yönetilen İran’da bile,artık bayanlarda futbolda görünür olmaya, gönül vermiş oldukları bu sporu aralarında erkek bulunmayan seyirciler önünde de olsa icra etmiş oluyorlar.

Futbolun salt erkeklere ait olduğunu düşününler,bayanların öncelik sırasına göre sosyolojik,fizyolojik ve psikolojik yapılarının futbol oynamaları için uygun olmadığını savunmaktadırlar.Bu düşüncenin çok saçma bir düşünce olduğunu futbol oynayan tüm bayan arkadaşlarım ve ben (kısmet olursa) yeşil sahalarda kanıtlayacağız.Futbol oynamak için dil,din,ırk,renk,cinsiyet ayrımı olamaz,aslında hiçbir eylem için bu ayrımlardan söz edilemez.Neyse zaten yapılan çalışmalar sonucu fizyolojik,sosyolojik ve psikolojik açıdan bayanların futbol oynaması için hiçbir sorun olmadığı ispatlanmıştır.

99 Fifa Bayanlar 3.Dünya Kupasını yaklaşık 700 bin kişi seyretmiş,bu en iyimser yarışma öncesi tahminleri bile değerinin altında gösteren inanılmaz bir istatistik olarak tarihe geçen bir olaydır.ABC televizyon kanalını 13.3 raiting ile final maçı için, Amerika’da ki şimdiye kadar elde edilmiş en büyük rakam olup, o yaz herhangi bir spor dalında görülen en büyük seyirci miktarı da elde edilmiştir.

99’da Amerika’da düzenlenen 3.Bayanlar Futbol Şampiyonası göstermiştir ki, erkeklerin kota aldığı kurallara uyarak ve onlara sağlanan ekipmanları edinip oynayan bayanlar,inkar edilemeyecek derecede değişik,çekici ve hoş bir görüntü oluşturmuştur.Bu sadece futbol kurumlarında değil, genel kamuoyunda da geçerlidir.Bayanlar futbolu dış ülkelerde tahmin edilemeyen büyüklükte popülariteye ulaştı ve oyuncuları da daha tanınan kişiler oldular.Bir çok oyuncu, genç oyuncuların örnek aldıkları sporcular oldu.ABD’de gençler arasında yapılan bir ankette “Favori sporcunuz kimdir?”sorusuna verilen cevaplarda; ABD milli takım oyuncusu Mia Hanun Michael Jordan’dan sonra en yüksek oyu alarak Vince Carter’ı,Tiger Woods ve Kobe Byrant gibi NBA yıldızlarını geride bırakmıştır. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde sayılan az olmayan genç kızlarımızın ve bayanların anlamlı bir şekilde futbol organizasyonlarına katılımı,liglerin düzenlenmesi;Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nın yapılması,96 Atlanta Olimpiyatları’nda tam madalyalı spor olması ,bayanlar arasında futbola olan ilgiyi arttırmaktadır.Dünya’da 50 milyondan fazla bayanın futbol oynadığı bilinmektedir.

1895’te, Britanya Bayanlar Futbol Kulübü (British Ladies Football Club) ismiyle ilk bayan futbol takımı kurulmuştur. Böylece bu kulüp, kendi bünyesinde oluşturduğu takımlarla ilk bayanlar arası futbol karşılaşmalarının düzenlenmesini sağlamıştır.

Bayanlar organize futbolu erkekler kadar uzun zamandır. oynamamaktadır.Bayanların 12. asrın İngilteresi’de avam(ahali,halk) oyunlarına iştirak ettikleri bilinmektedir.Organize olmuş oyunlar 18.asrın İskoçya’sına kadar geri gitmektedir.Bu devirde evli ve bekar bayanlar arasında maçlar oynanır, seyirci sayısı da 10 bini bulurmuş .Modern oyuncular 19.asırda gelişti ve bayan maçları takım halinde İngiltere,Fransa ve Kanada’da belirli bir popülariteye ulaştı.O zaman ki “altın çağ” 1921 de bitme noktasına geldi çünkü İngiliz futbol birliği bayanların futbol oynamasına biraz karşı çıktı ve futbol oynamalarını azaltmak için onlara çok az, futbol oynayacakları alan bıraktı.Bayan futbolunun tekrar ortaya çıkışı,kızlar için maçların İngiltere’de bile popüler olduğu 1950’li yıllardır.Bu arada BD’de yoğun bir futbol hareketlenmesi vardır.Aynı yıllarda Latin Amerika ülkelerinde de bayan futbolunun popüleritesi artmıştır.26 Mart 1950’de KostaRika bayan futbol takımı ile Amerika’nın oynadığı maçta, KostaRica Amerika’yı 3-1 yenmiştir.KostaRika aynı yılın Nisan ayında maçlar için Panama’ya gitmiş,çok geçmeden 1950 ile 60 yılları arasında Curazao,Orta Amerika,Kolombiya,Küba ve Meksika takımları kuruldu.Bu takımların bazıları kendi ulusal federasyonlarınca kabul görmemesine karşın, ilk ulusal bayan takımlarıydı.Bu ilk oluşumdaki takımlar 1963 yılına kadar devam etti.Birçok Latin ve Orta Amerika şehirlerine tur yaptılariateşli taraftarları memnun ettiler.Bir gazete muhabiri manzarayı “Futbol ve güzellik olarak” tanımlamıştır.

KostaRika 1959 da Venezuella’da yapılan Dünya Şampiyonasına ulusal bir takım gönderdi.İngiltere 1. olurken, KostaRika 2., Portekiz ise 3. ve ev sahibi Venezuella 4. olmuştu.15 Ağustos 1961 tarihinde Real Madrid ve ev sahibi KostaRika Saprissa takımları arasında hazırlık maçı oynanmış ve bu bayan futbol tarihindeki ilk hazırlık maçı olarak hafızalara kaznımıştır. 1957’de Almanya resmi olmayan bir şampiyona düzenledi.1960’lı yıllarda Doğu Avrupa’da ki komünist ülkeler bayanları spora katılmaları için teşvik etmiş ve bu sporların içinde futbol da yerini almış.1971 yılına kadar 34 ülkede organize futbol maçları oynanıyordu.1970’de Alman Futbol Birliği(DFB) kızlar ve kadınların futbol oyununa üye olabileceklerini ve birlikte topluluk oluşturabileceklerini kabul etmiştir.O zaman yaklaşık 75 bin kız ve kadın 11 bin kulüp takımı içinde organize edildi.

İskoçya da İskoç futbol federasyonu 1974 Eylülünde kadın futbol federasyonunu resmen tanıdı. Bu destek ile kadın futbolu büyümeye devam etti. Günümüzde 900 ün üzerinde lisanslı futbolcu 28 büyükler kulübü, 16 adet 16 yaş altı kulüp İskoçya da ulusal ligde oynamaktadır.İtalya'da da dört küme vardır. Aynı zamanda profesyonel bir lig bulunmaktadır. Her Avrupa ülkesinde iki lig vardır.

Bayan futbolunun orijini Avrupa olmasına karşın Amerika ve Afrika kıtası ve İspanya bu konuda çok atak yapmıştır. Bunun sosyolojik ve sportif nedenleri arasında önemli bulgu;genç bir kadının aktif olma isteğinin çok yoğun olması ve kendini bu sporayönlendirmesidir. Brezilyada Coca - Cola firmasının sponsorluğunda 1997 yılında profesyonel bir lig kurulmuştur. Avustralya da 1984 yılında 4711 olan oyuncu sayısı 1999 da 58 bin olmuştur 1996 -1997 yılında 6 takımdan oluşan ulusal bir lig kurulmuştur. Avustralya kupası bu yıl üçüncü kez oynanmıştır. Japonya'da 1988 de Japon futbol birliğinin kurulması ile 9647 oyuncu kayıt oldu , bayan takımlarının sayısı 470'ı buluyordu. Japonya'da L ligi adında 8 takımdan oluşan bir Profesyonel ligde bulunmaktadır.Norveç ve İsveç’te profesyonel seviyeye yakın yarı profesyonel ligler bulunmaktadır.

Afrika kıtasında zenci ırkın erkeğe tanıdığı adale yapısı füle avantajları daha başarılı olmalarını sağlamaktadır. Afrika'da bayan futbolunda en kuvvetli takımlar Nijerya ve Gana takımlarıdır.

Resmi olmayan bir dünya şampiyonası Meksika'da düzenlendi. 1994 yılına kadar 65 ülke bayan takımlarını kurmuşlardı. FİFA resmi bayanlar kupasının Çin de düzenledi. Ancak FIFA bu olaya "dünya kupası" denilmesi konusunda isteksizdi Dünya kupası büyük bir başarı olmuştu.Heyecanlı maçlar,oynanan oyunun kalitesi,seyirci çokluğu ve dünya çapındaki televizyon yayınları başarının öğeleri arasındaydı. Günümüzde erkeklerinki gibi her 4 yılda bir yapılan Bayanlar Dünya Şampiyonasının ikinci turnuvayı l995 yılın Norveç kazanmıştır.

1996 Atlanta Olimpiyatlarında tam madalyalı spor branşı oldu. Amerika ve Çin arasındaki olimpiyat finalini 80 bin taraftar izlemiştir.
1999 yılında 3. sü düzenlenen Dünya Kupası, bayan futbolunu haritadaki yerine koydu. ABD de düzenlenen kupaya çok miktarda medya organizasyonu yer verdi. 90 bin seyirci finali izledi. Bu sayı 1998 erkekler Dünya Kupası finalindeki seyirci sayısından fazlaydı. ABD Çine karşı tekrar şampiyonluğu kazandı. 40 milyondan fazla seyirci maçı televizyonda izledi. Bu rakam NBA ve NHL finallerin deki sayıdan fazladır.

Şu andaki FİFA başkanı, Joseph S. Blatter'in dediği gibi "FUTBOLUN GELECEĞİ BAYANLARINDIR…!".

Hiç yorum yok: