22 Şubat 2008 Cuma

TURKIYE'DE BAYAN FUTBOLUNUN TARİHİ VE GELİŞİMİ

TURKIYE'DE BAYAN FUTBOLUNUN TARİHİ VE GELİŞİMİ


Bayan Futbolunun Başlaması ve Gelişmesi;

Avrupa ülkelerinde resmi platformda oynanan bayan futbolu, ülkemizde resmi olarak başlamadan önce, 1970'li yılların ilk dönemlerinde kişisel gayretlerle başlatıldı. Türkiye'de ilk bayan futbol takımı 1971 yılında Haluk Hekimoğlu'nun şahsi çabalarıyla ' İstanbul Kız Futbol Takımı' adı ile kurulmuştur. 13 bayan sporcunun bir araya gelmesiyle kurulan bu takım 1973 yılında Dostluk spor adını aldı.

Rakip bir bayan futbol takımı olmaması nedeniyle genellikle yaptığı maçlarda gençlerin ve futbolu bırakmış futbolcuların takımlarıyla maçlarını sürdüren Dostluk Spor Bayan Futbol takımı basın yoluyla kamuoyuna yaptığı çağrılar ve örnek çalışmalara önder olmuş, bu çağrısı olumlu sonuçlanarak kısa sürede, İzmir’de Filiz Spor ,

Ankara'da Nazende Spor , İstanbul Pendik'de Derya Spor , İstanbul Kadıköy'de Atılım Spor, Samsun'da ve Kocaeli'nde de birer bayan futbol takımı kurulmuştur. Bayan futbol takımlarının yeterli sayıda ve istenilen düzeyde olmayışından dolayı 1990'lı yıllara kadar bayan futbolunda, erkekler ile gösteri maçları yapmanın ötesinde büyük bir organizasyon gerçekleştirememişlerdir.

1982 yılında kurulan Dinarsu Bayan Futbol Takımı ile ivme kazanan bayan futbolu, 1993 yılında oluşturulan ve 16 takımın katıldığı Türkiye 1. Bayan Futbol Ligi ile varlığını sürdürmektedir.

1995 – 1996 sezonundan itibaren takım sayısının çoğalması sebebiyle ikinci lig de oluşturulmuştur.
Bugün Avrupa ülkelerindeki bayan futbolcu sayıları ortalama 20-60 bini bulurken, ülkemizde bayan futbolcu sayısı 1997 itibariyle sadece 1007’dir. Ülkemizde bayanlar futbol ligi maçları, birinci ve ikinci kategoride Amatör Lig Statüsü’nde oynanmakta olup, transfer ve kulüp talimatları bu statü içerisinde yürütülmektedir.

Tekrar 2005 yılında kurulan lig. Genç bayanlar futbol ligi adını almıştır. Bu ligde Ankara Gazi Üniversitesi Şampiyonluğu göğüsleyen takım olup. Yeniden kurulan ligin ilk şampiyonu olmuştur.

2006 yılında kurulan deplasmanlı liğde yine şampiyon Ankara Gazi Üniversitesi bayan futbol takımı olmuştur.




Yine 2006 yılında ilk defa liseler arası oynanan müsabakalarda Gazi Üniversitesi Bayan takımından kurulan K.B.L okul takımı Türkiye Şampiyonu olmuştur. Ardından Şili'de Düzenlenen Dünya Şampiyonasında Dünya Üçüncüsü Olmuştur. Bu takımın teknik sorumluluğunu ve Antrenörlüğünü Mehmet GÖKTEPE yapmıştır.

Ayrıca Bu derece Türkiyede bayan futbol tarihi sayfalarında yerini almıştır.



2 yorum:

Adsız dedi ki...

YORUMLARINIZI YAZINIZ

Adsız dedi ki...

BENİM ÖDEVİME ÇOK YARCIMCI OLDUNNUZ SAOLUN.. DİNARSU BAYAN FUTBOL TAKIMINADA ÇOK BAŞARILAR DİLERİM ALLAH A EMANET OLUN